Ga naar de inhoud

Communicatie duizendpoot

  • door

Een dag per week ben ik te vinden op zorgboerderij De Hansehof. Enkele jaren geleden startte ik als vrijwilliger in de bijbehorende boerderijwinkel. Maar het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Tegenwoordig help ik mee met allerhande communicatiezaken: ik onderhoud de tweewekelijkse nieuwsbrief, help met het organiseren van de open dag, schrijf teksten en maak advertenties.

Zorgboerderij De Hansehof is een heerlijke plek om te zijn. Het past ook helemaal binnen mijn duurzame filosofie. Op de boerderij werken we namelijk zoveel mogelijk als een kringloop. We gooien praktisch niets weg, we hergebruiken zoveel als mogelijk. En we proberen zelfvoorzienend te zijn. Zo komt het voer voor de dieren, zoals hooi, graan en mais van ons land en bemesten we het land vervolgens weer met de mest van onze dieren.

Lekker biologisch

Buiten in de wei lopen de koeien van het ras Hereford. Deze koeien staan bekend om hun karakteristieke kop en sociale karakter. In de stal met aangrenzend buitenverblijf scharrelen Bentheimer varkens rond. Op de boerderij zijn ook paarden, geiten, schapen en konijnen. Achter op het erf staat een grote kas waar we het hele jaar door groente in verbouwen. Voor op het erf is de groentetuin aangelegd. Hier werken we samen mét de natuur: bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze.

Maatschappelijke functie

In de boerderijwinkel verkopen we vlees van eigen koeien en varkens, eieren van de kippen, groente en fruit uit de tuin. Verder is de winkel gevuld met streek- en biologische producten, cadeauartikelen en zelfgemaakte houtwerken. In een van de hooischuren is een tweedehands winkeltje gevestigd.
Naast het produceren en verkopen van voedsel heeft de boerderij een maatschappelijke functie. Jongeren en volwassenen met autisme en bijkomende problematiek zoals een verstandelijke beperking en/of psychische problemen, vinden hier een zinvolle dagbesteding. Hun werkzaamheden bestaan onder andere uit het verzorgen van het vee, het werk op het land en het onderhouden van het erf en de verblijven. Om ’s winters behaaglijk te kunnen zitten in de kantine, wordt er regelmatig brandhout gezaagd en gekloofd. Ook worden hier de houtwerken gemaakt. Het past binnen de filosofie van De Hansehof dat iedereen werk verricht dat niet alleen waardevol is, maar ook aansluit bij ontwikkeldoelen en wensen.